Recept: Italiaanse courgettesoep

Courgettes zijn misschien wel een van de gemakkelijkste groenten om te kweken. Althans, dat is mijn ervaring. Een paar jaar geleden plukten we zo 30 kilo courgettes uit onze moestuin! Dan word je wel creatief, hoor 😉 Maar het allerlekkerste recept met courgette blijft wat mij betreft toch courgettesoep. Vooral deze Italiaanse variant!

Courgettes plukken

Courgettes kweken is heel eenvoudig. De planten hebben geen enorme gebruiksaanwijzing. Het is voornamelijk een kwestie van zaaien, water geven en oogsten maar! In een notendop dan, hè. Wil je je plant écht goed verzorgen en een maximale oogst behalen, dan kun je natuurlijk wel maatregelen nemen zoals op een strategische manier bladeren verwijderen. Daar heb ik allemaal echter geen verstand van: ik ben ook maar een ‘luie’ moestuinierder …

Belangrijk is wel dat je de courgettes niet té groot laat worden. Ze krijgen dan een harde schil en het vruchtvlees verliest smaak. Zonde! Mocht je voor dit recept (en elk ander recept) dus zelf courgettes plukken, pluk ze dan als ze ongeveer het formaat hebben van de courgettes die je in de supermarkt vindt. Uiteraard kun je ze ook gewoon daar kopen als je deze soep wilt maken. Maar eerlijk is eerlijk: uit eigen tuin smaken ze véél lekkerder!

Courgettesoep

Deze Italiaanse courgettesoep maak ik met slechts een aantal pure ingrediënten die je misschien wel herkent van de typische groene pesto: pijnboompitten en véél basilicum. Absoluut mijn favoriete plant om mee te koken! Verder heb je niet meer nodig dan de basics: ui, knoflook, olie, bouillon, zout en peper. Mocht je nu geen pijnboompitten in huis hebben of ze te duur vinden, dan smaakt deze soep ook heerlijk met een handje cashewnoten of zelfs gemengde noten! Pijnboompitten geven wel het allerlekkerste resultaat, maar bij deze weet je dat het een optie is om ze te vervangen. Meer heb ik eigenlijk niet te vertellen. Koken maar!

Italiaanse courgettesoep

Italiaanse courgettesoep

4 porties
Courgettes zijn misschien wel een van de gemakkelijkste groenten om te kweken. Althans, dat is mijn ervaring. Een paar jaar geleden plukten we zo 30 kilo courgettes uit onze moestuin! Dan word je wel creatief, hoor  Maar het allerlekkerste recept met courgette blijft wat mij betreft toch courgettesoep. Vooral deze Italiaanse variant!
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min

Ingrediënten
  

 • Circa 4 courgettes (van gemiddeld formaat)
 • 2 flinke handen verse basilicum
 • 2 eetlepels pijnboompitten
 • 2 uien
 • 1 teentje knoflook
 • ½ liter groentebouillon
 • Extra vergine olijfolie

Instructies
 

 • Bak de ui en knoflook met een scheutje olijfolie in een soeppan tot de ui glazig wordt.
 • Snijd de courgette in kleine blokjes en bak kort mee met de ui en knoflook.
 • Voeg de basilicum, pijnboompitten en groentebouillon toe en laat het geheel circa 10 minuten koken.
 • Laat de soep iets afkoelen en pureer deze vervolgens met een staafmixer.
 • Proef en voeg naar smaak peper, zout en extra olijfolie toe.

Laat je me weten wat je van dit recept vindt?
Reageer hieronder of tag mij in je foto op Instagram of Facebook!

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept